چالش یک: راه حلی برای پیدا کردن اتاق تمیز برای تولید کنندگان تجهیزات پزشکی
بسیاری از تجهیزات پزشکی خصوصا تجهیزات مصرفی را باید در اتاق تمیز تولید کرد. ساخت اتاق تمیز مستلزم سرمایهگذاری قابل توجهی است (حدود ۴-۶ میلیون تومان برای هر متر مربع) و برای همه ی تولید کنندگان بهخصوص تولید کنندگان کوچک به صرفه نیست. از طرف دیگر بسیاری از تولید کنندگان که اقدام به ساخت اتاق تمیز کردهاند به صورت تمام وقت از آن استفاده نمی کنند. اجاره ی اتاق تمیز میتواند برای هر دو گروه جالب توجه باشد. اما پیدا کردن اتاق تمیز مناسب کار سادهای نیست. هدف از طرح این مساله پیدا کردن راه حلی برای برقراری ارتباط بین صاحبان اتاق تمیز و نیازمندان به آن است به صورتی که الزامات هر دو طرف را رعایت کند.
چالش دو :آرشیو تصاویر پزشکی چشم
عکسبرداری از ته چشم معمولاً به صورت روتین در طی معاینات دوره ای چشم انجام می شود. اما این تصاویر معمولاً در پرونده ی بیماران نگه داری نمیشوند یا حداکثر روی کاغذ چاپ می شوند. در صورتی که پزشک معالج به عکسهای قبلی بیمار دسترسی داشته باشد میتواند با مقایسه ی آنها اطلاعات ارزشمندی را به دست آورد. هدف از این چالش یافتن راه حلی برای آرشیو و به اشتراک گذاشتن مؤثر تصاویر چشم بیماران است.
چالش سه: ساخت بازوهای روباتیک اوپن سورس
بازوهای روباتیک کاربردهای متنوعی از جمله در پزشکی دارند. بازوهای روباتیک تجاری قیمت قابل توجهی دارند و تهیه ی آنها برای همه ی کاربران بالقوه (مثلاً برای کاربردهای آموزشی یا پژوهشی) مقدور نیست. در سالهای اخیر با گسترش فناوری چاپ سه بعدی بازوهای روباتیک اوپن سورسی طراحی شدهاند که اطلاعات و مدارک مورد نیاز برای ساخت آنها از سوی طراحانشان در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شده است. تولید انبوه دستگاههای اوپن سورس به صورت تجاری یک مدل موفق بوده است (برای مثال بورد آردوینو، روبات ایپوک) هدف از این چالش بررسی امکان تولید تجاری یکی از بازوهای روباتیک اوپن سورس موجود در فضای مجازی در ایران است.
چالش چهار: مشاوره ی اطلاعاتی در زمینه ی قوانین و استانداردها به تولید کنندگان تجهیزات پزشکی
تولید کنندگان تجهیزات پزشکی در ایران در مسیر تولید محصولاتشان باید با ارائه مستندات فنی به اداره ی کل تجهیزات پزشکی استاندارد بودن محصول خود را اثبات کنند. برای اثبات این مطلب تولید کنندگان میتوانند به مدارک و اطلاعات منتشر شده توسط مراجع معتبر (FDA، EU، کتابها و مجلات علمی و فنی، استانداردهای ISO) استناد کنند. اما استخراج اطلاعات مرتبط از میان حجم عظیمی از اطلاعات موجود کار سادهای نیست. هدف از این چالش ارائه ی راه حلی به تولید کنندگان برای تدوین بخش اطلاعات و مستندات فنی محصول به عنوان بخشی از تکنیکال فایل آن برای ارائه به اداره ی کل تجهیزات پزشکی است.
چالش پنج: راه حلی برای تمیز کردن قطعات صنعتی ساخته شده ی تجهیزات پزشکی
در بسیاری از موارد قطعات تشکیلدهنده ی یک محصول پزشکی منشاء صنعتی دارند (برای مثال لوله های فولادی که در ساخت انواع سوزنهای پزشکی استفاده می شوند). این قطعات بعد از شکل دهی و انجام سلسله عملیات صنعتی بر روی آنها برای مونتاژ وارد اتاق تمیز می شوند. اما پیش از آن باید از عاری بودن آنها از هر گونه آلودگی میکربی و غیر میکربی (برای مثال گرد و غبار یا روغن) اطمینان حاصل کرد. این مساله در عین حال که برای تولید کنندگان حائز اهمیت است، راه حل یکسانی که برای همه ی محصولات مناسب باشد ندارد. هدف از این چالش ارائه ی مجموعهای از راه حلها و روشها برای تمیز کردن قطعات صنعتی مورد استفاده در ساخت تجهیزات پزشکی به تولید کنندگان است.
چالش شش: سیستم مراقبت از بیمار از راه دور
مراقبت در منزل برای بیمارانی که در شرایط بحرانی هستند، اما در عین حال امیدی به معالجه شان نیست (برای مثال بیماران سرطانی در مرحله ی پایانی) راه حل بهتری از مراقبت در بیمارستان است. در عین حال این بیماران باید به صورت دائمی تحت نظر پزشک باشند. در سالهای اخیر سیستمهای مراقبت و کنترل علایم حیاتی از راه دور ابداع شدهاند که به پزشک این امکان را میدهند تا از راه دور شرایط بیمار را بررسی کنند. اما این سیستمها هنوز فراگیر نشدهاند و قیمت بالایی هم دارند. هدف از این چالش ارائه ی راه حلی برای کنترل بیمار از راه دور توسط پزشک است. به گونهای که بتوان چنین راه حلی را در دسترس تعداد قابل توجهی از بیماران قرار داد.
چالش هفت: تعیین میزان انحراف ستون فقرات و گودی کمر با روش های غیر تهاجمی و تصویربرداری بدون اشعه
در این روش با استفاده از یکسری لندمارک اپتیکی که به بدن بیمار تابانده می شود نقاط ویژگی استخراج می گردد، ابر نقطه ای نقاط ویژگی با استفاده از رو ش های متداول بازسازی سه بعدی شده و با ابر نقطه ای سه بعدی حاصل از داده استاندارد مقایسه می شود. میزان اختلاف و انحراف این دو دسته داده مقایسه شده و به صورت زاویه و درجه انحراف به پزشک گزارش می گردد. روش های متداول شامل لمس ستون فقرات توسط پزشک و یا اپراتور و استفاده از ابزارهای اندازه گیری زاویه و درجه انحراف است که علاوه بر خطای انسانی تخمین موجب ناراحتی بیمار نیز می شود .
روش دیگر اخذ تصاویر رادیولوژی و یا سی تی اسکن از ستون فقرات بیمار است که با استفاده از ابزارهای اندازه گیری زاویه و درجه انحراف بر روی تصویر میزان انحراف تعیین می گردد. مشکل اصلی این روش اشعه دریافتی توسط بیمار و خطای انسانی است که با توجه به دانش و مهارت اپراتور یا پزشک متغیر است. روش پیشنهادی به صورت کاملا اتوماتیک بدون هیچگونه تهاجم به بیمار میزان زاویه و درجه انحراف را تعیین می نماید و به دلیل عدم وابستگی به دانش و تجربه انسانی میزان تکرار پذیری بالایی نیز دارد.
تیمهای برنده چالش
تیم اول: خدمات نرم افزاری آرشیو تصاویر پزشکی چشم
نرگس انتشاری، ملیکا فرخی،عباس مزروعی، محمد علی عباسی، حسین خالدی
تیم دوم : ساخت دستگاه اندازه گیری میزان انحراف ستون فقرات
زهرا سبزواری، مینا فروغی، بهار شمسایی، حدیث مطلق، ریحانه حسین خانی، نگین حسینی، امیرمحمد عادلی، علیرضا اشکبوسی
تیم سوم: ارائه خدمات جایابی اتاق تمیز به تولید کنندگان تجهیزات پزشکی
امیرحسین نصیری
تیم های فوق با در دست داشتن فرم های تکمیل شده ۱ و ۲ در تاریخی که متعاقبا اعلام خواهد شد به مرکز نو آوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه نمایند.